El compositor i pianista Albert Guinovart, és hereu d’excepció de l’extraordinari renaixement cultural que amb gran força emergí a la Catalunya de principis del segle XX i que va tenir com a resultat el naixement de nous fonaments estètics, sempre amb una mirada a la gran cultura europea i sense renunciar a les fonts populars ni a la tradició heretada.
La seva prolífica obra comprèn la composició de dues òperes, un ballet, un nombrós catàleg d’obres simfòniques i una no menys important producció de repertori de cambra, sent el piano una constant que l’acompanya des dels inicis de la seva carrera fins avui en dia. Les seves obres han estat estrenades en eminents sales de concert de tot el món per destacats intèrprets, orquestres i directors de reconegut prestigi internacional.
Albert Guinovart representa la perfecta sincronia entre els seus diferents vessants, destacant la composició, l’orquestració, la docència i el consolidat intèrpret que ha demostrat ser, tant en el gran repertori clàssic i romàntic com del seu extens catàleg pianístic.
Compositor de dues òperes Atzar i Alba Eterna, el ballet Terra Baixa i sis musicals, avalats per dos premis Max a la millor música i tres premis Butaca al millor compositor, destaquen Mar i Cel, Flor de Nit, i Scaramocuhe, (en produccions de Dagoll Dagom), Gaudí i La Vampira del Raval. L’èxit dels seus musicals, és tal, que trenta anys després d’algunes de les seves estrenes, encara es poden sentir pels carrers de Barcelona fragments d’ells, com Mar i Cel o de Flor de Nit cantades per un incondicional públic.
Les seves obres orquestrals d’enorme força i vitalitat com El lament de la terra (encàrrec de l’OBC i estrenada per Roberto Minczuk), El Somni de Gaudí (encàrrec de l’OSCyL i estrenada sota la direcció de Vasily Petrenko), els tres concerts per a piano, “Clarosbcur” concert per a percussió, pianoo i cordas o L´amor i el foc, evoquen el seu profond missatge universal sense renunciar a les arrels sonores i ens mostren un delicat art de l’orquestració que es pot sentir també en la seva mirada cap a la música religiosa en obres com Réquiem, Te Deum i el premiat Gloria.
Albert Guinovart, posseeix també un imporant catàleg d’obres de cambra, entre les que destaquen Les Aventures de Monsieur Jules Verne per a quintet de metalls i piano (Premi Alícia 2020), sonates per a flauta i saxòfon, el trio per a violí, trompa i piano “Mirall Trencat” i el Quartet Kepler, obra ja considerada de repertori entre les agrupacions cambrístiques. La seva obra pianística neix de la grandesa plàstica de Mompou i Montsalvatge, i evoluciona en un discurs propi que ens ofereix una col·lecció d’obres imprescindibles com Nocturn (a Pilar Bayona), Retrats de Barcelona, Nocturn a Chloé, Fantasia-Evocació, Skyshadows o la que ja s’ha convertit en una obra de referència, Valsos Poètics.
Les seves composicion i arranjaments, tant orquestrals com de cambra, han estat estrenats per primeres figures internacionals com Plácido Domingo, Gustavo Dudamel, Christopher Hogwood, Vasily Petrenko, Lawrence Foster, Franz Paul Decker, Edmon Colomer, Enrique Diemecke, Daniel Cohen, James Laughram, Josep Pons, Neville Marriner, Phillipe Entremont o Gianandrea Noseda al costat de prestigioses orquestres com Sydney Festival Orchestra, Gürzenich Orchester-Kölner Philarmoniker, Orchestre Nationale de Montpellier, Helsinki Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de Toulouse, The State Academy Symphonic Orchestra of San Petersburgo, Israel Chamber Orchestra, Franz Liszt of Budapest, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de Madrid i Orquesta Sinfónica de Castilla y León, entre d’altres.
Com a intèrpret, Albert Guinovart, ha ofert concerts interpretant les seves composicions, així com el gran repertori en nombrosos recitals en les més afamades sales de concert d’Europa, Amèrica, Japó i Austràlia. No és difícil trobar-lo en importants cicles de concerts i ens ha deixat moment per a la història en els recitals que va oferir per tot el món al costat de Victoria de los Ángeles.
En el terreny discogràfic, són nombrosos els títols que ha enregistrat fins avui, més de seixanta, editats molts d’ells per prestigiosos segells discogràfics com EMI, DECCA, Harmonía Mundi o SONY Classical, tant del repertori en que és referència, Joaquín Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Joaquín Rodrigo, com de le seves pròpies composicions.
La relació d’Albert Guinovart amb el món creatiu sonor de la seva generació, l’ha portat a compondre música original per a cinema, materialitzada amb èxits com El llarg hivern, o orquestrar l’oscaritzada banda sonora de The Artist. Són recordades també les seves sintonies telvisives per sèries com Nissaga de Poder, Laberint d’ombres, Mirall trencat i El Cor de la ciutat.
En els anys 2003 i 2013, Albert Guinovart va rebre l’encàrrec de compondre la música oficial dels Campionats Mundials de Natació celebrats a Barcelona.
Sobre la Música d’Albert Guinovart en el seu últim treball per a Sony Classical:
“La música d’Albert Guinovart ens fa oblidar la temeritat amb la que ens enfrontem a allò desconegut. Amb l’Albert ens trobem a casa, en la bella Barcelona, aquell trocet de Barcelona que tots portem a dins. La seva música desafia el tro de la tempesta convertint-lo en color i quan ens és difícil aconseguir l’alegria, tan sols s’ha de recordar una melodia de Guinovart per a tornar a somriure, perquè la seva música és on tot l’encís i noblesa descansa”.